Fasola po żmudzku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dodatek obiadowy z kresów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g fasoli
    2 szklanki śmietany
    2-3 marchewki
    100 g masła
    1 l mleka
    garść natki pietruszki
    kminek
    sól

Fasola po żmudzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień fasolę przecedzić, dolać mleko i gotować na bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno.
    Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę.
    Dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.
    Taką fasolę podawać z mięsem lub kotletami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy