Chałwowiec z wiśniami

0 (0 ocen)

Chałwa to moja ulubiona słodycz, chętnie dodaję ją do ciast.

Składniki:

  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
    7 łyżek mąki
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    200 g chałwy waniliowej lub czekoladowej
    lukier:
    białko
    szklanka cukru pudru
    sok z połówki cytryny

Chałwowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Mąkę mieszamy z proszkiem, powoli wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy wiśnie i rozkruszoną chałwę( zostawiamy trochę na wierzch), mieszamy .
  • 2. Wlewamy do tortownicy(sr, 18 cm). Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
  • 3. Gdy ostygnie przygotowujemy lukier. Białko ubijamy z pudrem i sokiem. Polewamy ciasto, kruszymy chałwę.

Komentarze

Podobne przepisy