Chałwowiec z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, delikatne ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    2 jajka
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1/3 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    1 kostka masła
    20 dkg chałwy
    1 kieliszek wódki

    dodatkowo:
    1 słoik konfitury wiśniowej (200ml)
    polewa
    do nasączenia:
    1/2 szklanki mocnej herbaty z wódką i sokiem z połowy cytryny

Chałwowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Z podanych składników upiec biszkopt. (blaszka 20x35)
  • Biszkopt w plasterkach 2. Po wystudzeniu przekroić na trzy.
  • 3. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. Jajka roztrzepać z mąkami i cukrami, rozprowadzić połową szklanki mleka i wlać na gotujące mleko. Mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i pokruszoną chałwę. Na końcu dodać wódkę.
  • Biszkopt z wiśniami 4. Biszkopta nasączyć, wyłożyć połowę wiśni i połowę masy.
  • Gotowe ciasto 5. Przykryć kolejnym biszkoptem, wyłożyć resztę składników, przykryć ostatnią częścią biszkopta. Udekorować polewą. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy