Chili con carne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedno z naszych ulubionych meksykańskich dań, moja wersja bez fasoli, której nie lubią domownicy. Samo danie jest szybkie do wykonania i bardzo rozgrzewające.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wołowe: 500 gramów
    - przecier pomidorowy: 300 mililitrów
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - chili w proszku: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżka
    - kukurydza w puszce: 0.5 opakowania
    - kakao: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej: 3 łyżki

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dosyć dużej patelni rozgrzej olej. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż.
  • 2. Dodaj mięso mielone i smaż aż mięso straci mięsny kolor. Dodaj papryki, osączoną kukurydzę i przecier oraz ok. 1 szklanki wody. Smaż na mały ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodaj kakao, posól do smaku. Podawaj z tortillą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy