Chili Con Carne

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tej potrawy nauczyła mnie koleżanka w Holandii. Jest prosta, szybka i tania. Można ją przyrządzić na wiele sposobów.

  • 15 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
    puszka kukurydzy
    puszka fasoli czerwonej
    jedna papryka czerwona
    torebka ryżu
    2 cebule
    słoiczek koncentratu pomidorowego - ok 100g
    1,5 opakowania przyprawy Chili Con Carne
    sól, pieprz, czosnek granulowany

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić drobno i smażyć aż się zeszkli. Dodać mięso i całość smażyć pod przykryciem 10 min a 5 min bez przykrywki. Przyprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą oraz wsypać całą przyprawę Chili con carne.
  • 2. Paprykę kroimy w małą kostkę. Cebulę, mięso, paprykę dajemy go jednego garnka i gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czerwona fasolę i dusimy przez 10 min.
  • 3. Po 25 minutach do garnka dodajemy puszkę kukurydzy oraz pół torebki przyprawy Chili con carne. Całość dusimy jeszcze 10 minut oraz mieszamy od czasu do czasu.
  • 4. Ugotować torebkę ryżu.

Porady

Potrawę można podawać nie tylko z ryżem albo również z tortillą bądź białym pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy