Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy starty czosnek oraz pokrojone papryczki chilli, doprawiamy kminkiem i oregano.
2.Kiedy cebula się zarumieni dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu,aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem,aż sos z pomidorów trochę wyparuje.
3.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Dodajemy do mięsa i dusimy około 10 min. Doprawiamy solą,pieprzem oraz cukrem.
4.Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i dusimy dosłownie kilka minut. Podajemy np z ryżem, w plackach tortilli bądź z nachosami.
Porady
Ja doprawiałam danie jeszcze pieprzem cayenne,ale trzeba dostosować przyprawy do swoich smaków.
Komentarze