Chilli con carne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne danie na zimne dni-rozgrzewa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1,5 puszki pomidorów krojonych
    2 papryczki chilli
    2 papryki
    1 puszka czerwonej fasoli
    sól
    pieprz
    cukier
    kminek mielony
    oregano

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy starty czosnek oraz pokrojone papryczki chilli, doprawiamy kminkiem i oregano.
  • 2. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu,aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem,aż sos z pomidorów trochę wyparuje.
  • 3. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Dodajemy do mięsa i dusimy około 10 min. Doprawiamy solą,pieprzem oraz cukrem.
  • 4. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i dusimy dosłownie kilka minut. Podajemy np z ryżem, w plackach tortilli bądź z nachosami.

Porady

Ja doprawiałam danie jeszcze pieprzem cayenne,ale trzeba dostosować przyprawy do swoich smaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy