Chinkali

0 (0 ocen)

Malutkie pierożki z mięsnym farszem.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 szczypta soli
    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego wp-woł
    1 cebula posiekana
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 szklanki ciepłej wody

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść z mąki, jajka, oleju i szczypty soli oraz wody w takiej ilości, aby uzyskać gładkie i lśniące ciasto.
  • 2. Mięso mieszane łączymy z posiekaną cebulką, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy wodę i wyrabiamy gładką masę. Ja od siebie dodałam garść posiekanego świeżego majeranku.
  • chinkali 3. Ciasto rozwałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka na środku krążka kładziemy porcję farszu i zlepiamy malutkie "sakiewki"
  • 4. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy