Chińszczyzna

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie danie w orientalnym klimacie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu chińskiego
    2 piersi z kurczaka
    3 łyżki oleju arachidowego ( może być rzepakowy)
    1 łyżka przyprawy do potraw chińskich
    1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
    1 łyżka sosu sojowego ( ciemnego )
    1/2 opakowania mieszanki chińskiej ( mrożona z Biedronki )
    1 puszka pędów bambusa - opcjonalnie
    szczypta płatków chili
    sól i pieprz

Chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy kurczaka. 1. Piersi z kurczaka myjemy ,kroimy w kostkę i przyprawiamy solą , pieprzem i sosem sojowym. Na woku rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka aż na patelni pozostanie sam tłuszcz bez płynu .
  • Zalewamy makaron wrzątkiem. 2. Makaron zalewamy wrzątkiem , solimy i po 5 minutach odcedzamy na durszlaku .
  • Doprawiamy . 3. W między czasie do mięsa dodajemy , odsączone pędy bambusa , mrożoną mieszankę oraz przyprawę chińską , sól ,pieprz i płatki chili . Smażymy do czasu aż marchewka z mieszanki będzie chrupiąca ( ok. 10 minut ) . Na koniec dodajemy sos i makaron . Mieszamy i podajemy .

Porady

Zamiast makaronu chińskiego można użyć makaron z chińskich zupek . Jeżeli ktoś nie ma woka może użyć patelni teflonowej lub ceramicznej.

Komentarze

Podobne przepisy