Chleb bez mąki-jeszcze zdrowszy

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Pyszny i zdrowy chlebek z olejem kokosowym o którym nie trzeba pisać jaki jest...

  • 7 godz.

Składniki:

  • keksówka 12x26
    9 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
    3/4 szkl ziaren siemienia lnianego
    1 szkl płatków owsianych zmielonych
    1/2 szkl płatków gryczanych zmielonych
    1/2 szkl pestek dyni
    1 szkl pestek słonecznika
    1 łyżka nasion chia
    1 łyżka nasion babki płesznik
    1 łyżka nasion sezamu
    2 łyżeczki soli

    7 łyżek oleju kokosowego (po rozpuszczeniu)
    1,5 szkl ciepłej wody
    2 łyżki miodu

Chleb bez mąki-jeszcze zdrowszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce dokładnie mieszamy suche składniki.
    Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do suchych-mieszamy.
    Rozpuszczony olej kokosowy studzimy i dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 min.W tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy masę-mocno dociskając.
    Odstawiamy chleb na 5 godzin.
    Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika(200 stopni) i pieczemy chleb 40 min,po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i na papierze do pieczenia pieczemy kolejne 40 min.
    Po upieczeniu studzimy chleb.
    Kroić najlepiej na drugi dzień.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy