Niezwykle pyszny i cudownie aromatyczny, a tan zapach - obłędny i kuszący niezwykle.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
3-4 łyżki prażonej cebuli
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy
dowolna forma do pieczenia lub forma keksowa ok. 35 cm
2 łyżki wody
Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ujętej wody od całości wody, dodajemy cukier oraz ujmujemy od całości mąki 2-3 łyżki mąki dodając ją do zaczynu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 min. Gotowy zaczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy prażoną cebulę, sól i pozostałą letnią ALE NIE GORĄCĄ wodę, dodajemy oliwy i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto i odstawiamy na ok 1.godz do wyrośnięcia.
2.Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po godz. wyrastania ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 min w 200 stopniach na środkowej półce. Na 5 min przed końcem smarujemy wierzch lekko wodą. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Komentarze