Smaczny chleb pachnący cebulą, a przede wszystkim zdrowy.
Składniki:
200 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej 650
ok. 1 i 1/3 szklanki letniej wody
1 płaska łyżeczka cukru
25 g drożdży
1 zaokrąglona łyżeczka soli
pół szklanki prażonej cebuli
olej do wysmarowania formy
garść słonecznika łuskanego
Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy resztę wody.Na koniec wsypujemy cebulkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2.Keksówkę 30x10 cm smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do foremki, smarujemy wodą,posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 *C ok.40-45 minut.
Komentarze