Chleb cebulowy

0 (0 ocen)

Smaczny chleb pachnący cebulą, a przede wszystkim zdrowy.

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
    200 g mąki żytniej razowej
    200 g mąki pszennej 650
    ok. 1 i 1/3 szklanki letniej wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    25 g drożdży
    1 zaokrąglona łyżeczka soli
    pół szklanki prażonej cebuli
    olej do wysmarowania formy
    garść słonecznika łuskanego

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy resztę wody.Na koniec wsypujemy cebulkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 2. Keksówkę 30x10 cm smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do foremki, smarujemy wodą,posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 *C ok.40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy