Chleb cukiniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Oprócz tego, że bardzo lubię piec ciasta, to jeszcze lubię prace w moim ogródku.A w nim rosną mi ogromne cukinie, leczo się nam już przejadło.Przyszedł więc teraz czas na chlebek, pyszny, mięciutki, z chrupiącą skórką.Sama cukinia sprawiam, że jest on lekko wilgotny i ładnie wygląda po przekrojeniu!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 15x30cm
    Składniki:
    450g mąki pszennej
    40g drożdży
    1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii wraz ze skórką, ale bez pestek
    ½ szklanki ciepłego mleka
    ½ szklanki jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki soli

Chleb cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składnik powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać do nich ciepłe mleko, dodać łyżkę maki. Przykryć ściereczką zostawić na 15 minut aby zaczyn zaczął pracować. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Zarobić elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 50 – 60 minut. Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić, przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką zostawić na 10 minut. Piec ok. 30 – 40 minut do zrumienienia skórki.

Porady

Najlepiej jest wybrać do wypieku chleba młodą cukinię, która będzie miała miękką skórkę, a sama cukinia będzie prawie bez pestek.

Komentarze

Podobne przepisy