Chleb cukiniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszny ,mięciutki chlebek z cukinią .

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
    0,5 kg mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju z suszonymi pomidorami
    1/3 szklanki ciepłej wody
    1 szklanka śmietany 12 %
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 średnia cukinia
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii

Chleb cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb cukiniowy 1.

    Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.

    Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.

    Do drożdży wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników.
  • Chleb cukiniowy 2. Wyrabiamy ciasto.

    Gdy będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze ok. 200 g mąki.

    Przekładamy ciasto do formy keksówki o długości 25 cm.

    Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.

    Przed pieczeniem wierzch posypujemy ozdobnie bazylią i oregano.

    Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy