Chleb domowy mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w pół szklanki ciepłej wody. Stopniowo dodawać wszystkie składniki według kolejności, dolewać wody i wyrabiać do pożądanej konsystencji (gotowe ciasto poznajemy po tym, że wszystkie składniki są połączone i zaczyna ono odchodzić od dłoni).
Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
2.Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie są to dwie podłużne foremki).
Chleb przed włożeniem do pieca posmarować rozbełtanym jajkiem po wierzchu. Można też posypać go dowolnym ziarnem (słonecznik, sezam, mak itp).
3.Piec w temp. 180 st Celsjusza przez ok 50 min.
Porady
Najsmaczniejszy jest na gorąco tuż po upieczeniu sam, albo z masełkiem. U nas znika od razu jeden bochenek :)
Komentarze