Chleb domowy mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Moja mama uwielbia gotować, a przy niej i ja się "zarażam" pasją do tworzenia swoich własnych przepisów :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    200g mąki żytniej z pełnego przemiału
    2 garści otrąb pszennych
    2 garści otrąb żytnich
    1 garść słonecznika
    1 garść siemienia lnianego
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    100 g drożdży
    2 łyżki oleju
    ok 500ml ciepłej wody
    1 jajko do posmarowania ciasta

Chleb domowy mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w pół szklanki ciepłej wody. Stopniowo dodawać wszystkie składniki według kolejności, dolewać wody i wyrabiać do pożądanej konsystencji (gotowe ciasto poznajemy po tym, że wszystkie składniki są połączone i zaczyna ono odchodzić od dłoni).
    Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
  • 2. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie są to dwie podłużne foremki).
    Chleb przed włożeniem do pieca posmarować rozbełtanym jajkiem po wierzchu. Można też posypać go dowolnym ziarnem (słonecznik, sezam, mak itp).
  • 3. Piec w temp. 180 st Celsjusza przez ok 50 min.

Porady

Najsmaczniejszy jest na gorąco tuż po upieczeniu sam, albo z masełkiem. U nas znika od razu jeden bochenek :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy