Chleb gryczany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny chlebek na bazie ziemniaków.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • 4 szk. mąki gryczanej
    • 2 szk. mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 3 jajka
    • 10 dag drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • Pestki słonecznika

Chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Drożdże kruszymy do miski.
  • mleko 2. ½ szk. mleka lekko podgrzewamy
  • 3. Do drożdży dodajemy cukier.
  • mąka 4. ½ szk. mąki
  • mleko 5. Podgrzane mleko.
  • rozczyn 6. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ziemniaki 7. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mielimy.
  • mąka 8. Do miski wsypujemy resztę mąki.
  • ziemniaki 9. Dodajemy ziemniaki.
  • rozczyn 10. Wlewamy rozczyn.
  • jajko 11. Wbijamy jajka.
  • mleko 12. Wlewamy resztę mleka, solimy.
  • pestki 13. Wsypujemy pestki słonecznika.
  • 14. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 15. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do formy.
  • chleb 16. Pieczemy 40 minut w 180 ̊C.
    Chlebek gotowy.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy