Chleb jarmużowy

0 (0 ocen)

Puszysty, aromatyczny z ziołami i lnem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    100 g jarmużu
    25 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1.5 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki kopru
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka lnu
    2 łyżki oleju
    200 ml wody
    sezam do posypania

    Forma: 21 X 9

Chleb jarmużowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarmuż 1. Jarmuż umyć, odrzucić grube nerwy i ugorować. Odsączyć i zmiksować, można dodać trochę przewidzianej w przepisie wody. Przetrzeć przez sitko.
  • Drożdże 2. Drożdże posypać cukrem i wymieszać.
  • Składniki 3. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto 4. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
  • Ciasto 5. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i zostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
  • Ciasto 6. Wyrośnięte spryskać wodą i posypać sezamem.
  • Chleb jarmużowy 7. Piec 40 min. w temp. 185 st.

Komentarze

Podobne przepisy