Chleb kielecki

0 (0 ocen)

Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie! Wilgotny, mięsisty, wspaniały!

Składniki:


  • Zaczyn:
    200 g ugotowanych ziemniaków
    200 g maślanki
    100 g zakwasu
    Ciasto właściwe:
    300 g mąki pszennej chlebowej
    200 g mąki żytniej żurkowej
    100-150 g wody
    2 łyżeczki soli

Chleb kielecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Gotowane ziemniaki pognieść widelcem. Wrzucić do miski. Dodać maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej oraz aktywny zakwas. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Następnego dnia rano do misy wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz sól.

    Dodać wymieszany zaczyn i zagnieść ciasto (jeśli maślanka była gęsta, będzie trzeba dodać wody, ok 100-150g).

    Odstawić na 4 godziny do wyrastania. Następnie przełożyć do formy o średnicy 21cm i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny.

    Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut z parą, następne 30 minut w 200 stopniach bez pary.

    Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy