Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie! Wilgotny, mięsisty, wspaniały!
Składniki:
Zaczyn:
200 g ugotowanych ziemniaków
200 g maślanki
100 g zakwasu
Ciasto właściwe:
300 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki żytniej żurkowej
100-150 g wody
2 łyżeczki soli
Chleb kielecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Gotowane ziemniaki pognieść widelcem. Wrzucić do miski. Dodać maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej oraz aktywny zakwas. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano do misy wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz sól.
Dodać wymieszany zaczyn i zagnieść ciasto (jeśli maślanka była gęsta, będzie trzeba dodać wody, ok 100-150g).
Odstawić na 4 godziny do wyrastania. Następnie przełożyć do formy o średnicy 21cm i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny.
Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut z parą, następne 30 minut w 200 stopniach bez pary.
Komentarze