Chleb lodowy z żurawiną.

0 (0 ocen)

Chleb lodowy? Dlaczego nie? Przepysznie śmietankowy z owocami żurawiny. Chrupiący na wierzchu, z jaśniutkim wnętrzem. Przepyszny do kawy.

Składniki:

  • Składniki:
    -3 szkl. mąki,
    -1,5 szkl. lodów śmietankowych,
    -40g drożdży,
    -1/4 szkl. mleka,
    -120g żurawiny,
    -1 łyżka cukru,
    -2 łyżki oleju.

Chleb lodowy z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebek lodowy z żurawiną 1. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Posypujemy wierzch zaczynu mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
    W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy olej i żurawinę.
    Gotowy zaczyn wlewamy do mąki i łączymy. Następnie dodajemy lody (dobrze zmrożone) i zarabiamy rękami do połączenia się składników.
    Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki aluminiowej o wielkości 7x25.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190-200 stopni przez jedną godzinę.
    Smacznego. ;)

Porady

Jeżeli Twój piekarnik spieka ciasta od dołu, ważne jest by włożyć blachę pod spód.

Komentarze

Podobne przepisy