Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem żurawiny
Składniki:
200 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej 650
ok. 1 szklanki wody
1 płaska łyżeczka cukru
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
pół szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki oleju do wysmarowania formy
2 łyżki płatków owsianych do formy
Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy aby urosły. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy troszkę wody.Na koniec wsypujemy żurawinę.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2.Średnią keksówkę smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do keksówki, smarujemy wodą i posypujemy resztą płatków owsianych.Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 *C ok.35-40 minut.
Porady
W przepisie możemy zrezygnować z drożdży, ale wtedy musimy dłużej czekać na wyrośnięcie ciasta.
Gdy po wyjęciu chleba z blaszki pukniemy zgiętym palcem w skórkę od spodu,a ona wyda głuchy odgłos, oznacza to że chleb jest upieczony.
Komentarze