Chleb z żurawiną

0 (0 ocen)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem żurawiny

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
    150 g mąki żytniej razowej
    200 g mąki pszennej 650
    ok. 1 szklanki wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    20 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    pół szklanki suszonej żurawiny
    2 łyżki oleju do wysmarowania formy
    2 łyżki płatków owsianych do formy

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy aby urosły. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy troszkę wody.Na koniec wsypujemy żurawinę.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 2. Średnią keksówkę smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi.
    Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do keksówki, smarujemy wodą i posypujemy resztą płatków owsianych.Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
    Pieczemy w 180 *C ok.35-40 minut.

Porady

W przepisie możemy zrezygnować z drożdży, ale wtedy musimy dłużej czekać na wyrośnięcie ciasta. Gdy po wyjęciu chleba z blaszki pukniemy zgiętym palcem w skórkę od spodu,a ona wyda głuchy odgłos, oznacza to że chleb jest upieczony.

Komentarze

Podobne przepisy