Chleb mleczny - z maszyny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Przepis na 1 duży bochenek.

    675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    2 łyżki masła
    280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej
    130 ml letniej wody (ok. 1/2 szklanki)
    1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)

Chleb mleczny - z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy drożdże świeże, należy je najpierw rozpuścić w mleku. Jeśli mamy drożdże suche, postępować jak poniżej.
  • 2. Mleko i wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać sól, cukier i masło oraz drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w mleku).
  • 3. Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy