675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej
130 ml letniej wody (ok. 1/2 szklanki)
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)
Chleb mleczny - z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy drożdże świeże, należy je najpierw rozpuścić w mleku. Jeśli mamy drożdże suche, postępować jak poniżej.
2.Mleko i wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać sól, cukier i masło oraz drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w mleku).
3.Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.
Komentarze