Chleb na piwie i serwatce

0 (0 ocen)

Smaczny pszenny chleb z dodatkiem serwatki i piwa porter. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki

Składniki:


  • 20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    270 g serwatki
    100 g piwa porter
    400 g mąki pszennej typ 650
    400 g mąki pszennej typ 2000
    1 łyżeczka soli

Chleb na piwie i serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłej serwatce rozpuścić drożdże i cukier. dodać piwo w temperaturze pokojowej, wymieszać.

    Dodać obie mąki pszenne i sól, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć w formie. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy