Porterowiec - chleb na piwie

0 (0 ocen)

Prosty w wykonaniu chleb na ciemnym piwie, ciasto wyrabia się wieczorem i zostawia na całą noc. Chleb jest puszysty i długo świeży, z przyjemnym słodkim aromatem.

Składniki:


  • 250 g piwa Porter
    150 g wody
    10 g drożdży
    600 g mąki pszennej typ 650
    1 czubata łyżeczka soli

Porterowiec - chleb na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać piwo i wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 10 godzin (na kuchennym blacie).

    Następnego dnia rano ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do formy wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać.

    Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec około 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy