Chleb na szybko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Bardzo często piekę ten chleb, ponieważ moja rodzina go uwielbia, i jest łatwy do zrobienia.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki Szymanowskiej typ 480
    2 szklanki otrąb pszennych
    0,5 szklanki siemienia lnianego
    0,5 szklanki pestek słonecznika
    ¼ szklanki pestek dyni
    1 płaska łyżka soli
    3 szklanki letniej wody
    ¾ paczki drożdży
    1 szklanka letniego mleka
    1 łyżeczka cukru

Chleb na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić w 1 szklance mleka dodać cukier i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. 2. Wszystkie suche produkty wymieszać ze sobą.
  • 3. 3. Gdy drożdże urosną wlewamy je do suchych składników i dodajemy wodę i wyrabiamy.
  • 4. 4. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do blaszek- kek sówek. Zostawiamy przykryte do wyrośnięcia
  • 5. 5. Wyrośnięte ciasto posypujemy słonecznikiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 70 minut.

Komentarze

Podobne przepisy