Chleb otrębowo kaszkowy

0 (0 ocen)

chleb z kaszą manną i otrębami

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
    100 g kaszy manny
    75 g drożdży
    1 szk otrąb pszennych
    4 łyżki roztopionej margaryny Kasia
    4 łyżki oleju o smaku bazylii
    4 łyżki oleju o smaku oregano
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki soli
    3 szk letniej wody

Chleb otrębowo kaszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie rozrobić z cukrem.
    Wlać letnią wodę, oba oleje i Kasię, dodać sól i mąkę oraz otręby i kaszę mannę.
    Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
  • 2. Z wierzchu lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
    Podzielić je na dwie części i każdą włożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem bazyliowym.
  • 3. Oprószyć mąką i ponownie przykryć ściereczką, zostawić aby chleby wyrosły.
    Gdy ładnie wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  • 4. Upieczone chleby wyjąć na kratkę i wystudzić.
    Najlepiej smakuje jeszcze letni z masełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy