Chleb pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

ciekawy smak

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ROZCZYN



    50 gram drożdży

    1 łyżka cukru

    1/2 szklanki ciepłego mleka

    2 łyżki mąki pszennej



    CIASTO



    2,5 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki krupczatki

    1 szklanka ciepłego mleka

    2 łyżeczki soli

    100 gram koncentratu pomidorowego

Chleb pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROZCZYN



    Drożdże rozkruszyć i wymieszać z pozostałymi składnikami.

    Odstawić w ciepłe miejsce.



    CIASTO



    Do ciepłego mleka dodać koncentrat pomidorowy.

    Wymieszać.

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.

    Dodać mleko z koncentratem i wyrośnięty rozczyn.

    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.

    Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

    Przełożyć wyrośnięte ciasto.

    Wierzch przesmarować wodą.

    Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Piec 1 godzinę w 180 st C.

    Po upieczeniu wierzch posmarować wodą.

    Wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy