Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy

0 (0 ocen)

Chrupiąca skórka, delikatny środek, zapach rozchodzący się po całym domu. To chyba wystarczające powody aby upiec samemu chleb :)

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    15 g otrębów owsianych
    230 g puree z dyni
    opakowanie suszonych drożdży
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    łyżeczka soli
    2 łyżki suszonych pomidorów(nie z oleju)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    0,5 szklanki pestek z dyni

Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę mieszamy z solą, pomidorami, drożdżami i otrębami.

    Wodę i mleko podgrzewamy i zalewamy mąkę.

    Dodajemy puree z dyni i jedną łyżkę oliwy i krótko miksujemy.
  • 2. Całość wykładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Dodajemy drugą łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

    Na koniec dodajemy pestki dyni.

    Zagniatamy i smarujemy oliwą.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy 3. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

    Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczach.

    Smacznego :)

Porady

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Komentarze

Podobne przepisy