Chleb pszenno-graham

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jeden z najlepszych przepisów na chleb, piekłam mnóstwo różnych chlebów ale ten jest nie zastąpiony

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki poznańskiej
    4 łyżki mąki graham
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 garści płatków owsianych
    1 garść słonecznika
    garść kminku
    5 dkg drożdży
    900 ml ciepłej wody
    margaryna do foremek

Chleb pszenno-graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Te wszystkie suche składniki wymieszać w garnku. 900 ml wody rozmącić z drożdżami i wlać rozmącone drożdże z wodą.Wymieszać 2 minuty. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu (najlepiej koło kaloryfera lub kuchenki ).
    Po 30 minutach jeszcze raz zamieszać i przełożyć do brytfanek 2 wąskie lub 1 większa.
    Chleb posypać nasionami. Przykryć reklamówką jednorazową i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 stopni i piec od 45 do 55 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy