CHLEB WIELOZIARNISTY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chleb ten jest niesamowicie smaczny. Mieszanka ziaren słonecznika, dyni i sezamu daje naprawdę ciekawy smak. Jak widzicie moje chlebki mają nieregularne kształty i lekko popękały, ale absolutnie to w niczym nie przeszkadza. Ciasto jest luźne i nie ma potrzeby by je wyrabiać, dlatego też jest to idea

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg maki krupczatki
    - 6 łyżek ziaren łuskanego słonecznika
    - 6 łyżek siemienia lnianego
    - 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
    - 3 łyżki sezamu
    - 2 łyżki pestek dyni
    - 1 łyżka soli
    - 3 łyżki cukru
    - 50 g świeżych drożdży
    - 1 litr ciepłej wody

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, ziarna, sól i cukier wymieszaj dokładnie. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i zalej nimi przygotowana mieszankę. Wymieszaj wszystko do połączenia się składników. Ciasto będzie luźne. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • 2. 2. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na około ½ godziny.
  • 3. 3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy