Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, sól oraz tyle mąki, aby rozczyn był gęstości kwaśnej śmietany. Zostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.
2.Wszystkie suche składniki - mąkę, płatki owsiane, otręby, ziarna (można trochę zostawić do posypania chleba) - wymieszać. Dodać rozczyn i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Wierzch pokropić zimną wodą i posypać ziarnami. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia (ok. 15minut).
3.Chleb piec ok 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremki, aby odparował.
Porady
Do chleba można użyć część mąki pszennej i część żytniej (żytniej nie może być więcej niż połowa).
Komentarze