Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Z chrupiącą skórką, zdrowy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w wykonaniu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 1 chleb:
    Rozczyn:
    1/2szkl. ciepłej wody
    5dag drożdży
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    ok. 1/2 szkl. mąki pszennej

    Pozostałe składniki:
    3szkl. mąki pszennej zwykłej lub razowej
    1,5szkl. płatków owsianych górskich
    1szkl. otrąb pszennych
    2szkl. letniej wody
    ok. 20dag ziaren (ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane)

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, sól oraz tyle mąki, aby rozczyn był gęstości kwaśnej śmietany. Zostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  • 2. Wszystkie suche składniki - mąkę, płatki owsiane, otręby, ziarna (można trochę zostawić do posypania chleba) - wymieszać. Dodać rozczyn i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Wierzch pokropić zimną wodą i posypać ziarnami. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia (ok. 15minut).
  • 3. Chleb piec ok 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremki, aby odparował.

Porady

Do chleba można użyć część mąki pszennej i część żytniej (żytniej nie może być więcej niż połowa).

Komentarze

Podobne przepisy