Chleb wieloziarnisty z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Chleb jest pyszny ma chrupiącą skórkę, a w środku wiele niespodzianek;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 0.5 kilograma
    - mąka tortowa: 0.5 kilograma
    - siemię lniane: 6 łyżek
    - słonecznik-łuskany: 6 łyżek
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - olej lniany: 1 łyżka
    - pestki dyni: 2 łyżki
    - żurawina suszona: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - drożdże (kostka): 10 dekagramów
    - sól: 2 łyżki
    - woda: 1 litr
    - żółtko: 1 sztuka
    - sezam ziarno: 1 łyżka

Chleb wieloziarnisty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, ziarna, otręby, żurawinę, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być bardzo luźne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
  • 2. Ciasto wyrobić ponownie i przełożyć do wytłuszczonych foremek odstawić na kolejne 20 min. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, ustawić na 200 stopni, piec 20 min., a następnie 30 min w temp. 180 stopni. Z ciasta można również robić pyszne wieloziarniste bułeczki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy