Chleb z cebulą i liściem laurowym

0 (0 ocen)

Przepyszny, pachnący i wilgotny chlebek na zakwasie. Z cebulą gotowaną w mleku z dodatkiem liścia laurowego! Warto spróbować :)

Składniki:


  • 280 g obranej cebuli
    280 g mleka
    3 małe listki laurowe
    Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    75 g wody
    75 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    400 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 2000
    1,5 łyżeczki soli

Chleb z cebulą i liściem laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: składniki zmieszać i odstawić na około 10-12 godzin.

    Do rondelka wlać mleko, wrzucić liście laurowe i postawić na ogniu.

    W międzyczasie posiekać w kostkę obraną cebulę, wrzucić do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, wystudzić. Wyjąć liście laurowe.

    Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać mleko z cebulą. Dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 30 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy