Chleb z cukinią

0 (0 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam chlebki z dodatkiem warzyw, ten jest z cukinią. Chlebek jest bardzo wilgotny, długo świeży i oczywiście domowy i bez konserwantów.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 11x 25 cm
    Składniki:
    1 cukinia – 30 dag
    1 szklanka mąki żytniej
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    Sól i cukier do smaku
    Tłuszcz do formy + płatki owsiane do wysypania formy
    1 czubata łyżka ziaren słonecznika
    1 opakowanie suszonych drożdży

Chleb z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cukinię opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce, delikatnie posolić, odstawić na godzinę. Następnie delikatnie odcisnąć. Mąki przesypać do miski, dodać cukier, sól, słonecznik, cukinię, drożdże, ¾ szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać, ciasto będzie klejące się. Formę delikatnie natłuścić, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną łyżką wierzch ciasta, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(u mnie na 2 godziny). Piec w temp. 190 stopni około 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut.

Porady

1.do ciasta można dodać też ziarna dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy