Chleb z cukinią

0 (0 ocen)

Pyszny domowy chleb z cukinią i ziarnami.

Składniki:


  • 200 g startej cukinii
    5 dkg świeżych drożdży
    400 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej
    125 ml oleju rzepakowego
    250 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    0,5 szk ciepłej wody

Chleb z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma 25*10 cm.

Komentarze

Podobne przepisy