Chlebek babci Marysi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Samo zdrowie! Nie zawiera tłuszczów, w chłodnym miejscu może przeleżeć nawet tydzień. Jest tani i smaczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 2 keksówki o długości 30cm:
    - 6 szklanek mąki
    - 2 szklanki otrąb pszennych
    - garść ziaren słonecznika
    - garść ziaren dyni
    - garść ziaren siemienia lnianego
    - garść rodzynek
    - 2 łyżeczki soli
    - 4 szklanki letniej wody
    - 1kostka drożdży
    - 2 łyżeczki cukru

Chlebek babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROZCZYN 1. Drożdże kruszymy i mieszamy razem z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na ok 10 min.
    2. W misce mieszamy mąkę, sól, otręby, ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego, rodzynki, dodajemy wodę. Mieszamy, aż powstanie ciasto.
    3. Dodajemy rozczyn i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonych keksówek. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy godzinę od chwili, gdy temperatura wzrośnie do 200 stopni celcjusza.

Porady

keksówki możemy także wysypać otrębami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy