Chlebek cioci Mani

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten chleb piękę co drugi dzień,urozmaicam różnymi ziarnami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/3 paczki drożdzy
    1kg mąki przennej
    3szk.gorącej wody
    1szk.płatków owsianych
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    dowolne ziarna

Chlebek cioci mani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiejska chata 1. Szklankę płatków owsianych zalać 3 szkalnkami gorącej wody.Odstawić do wystudzenia.Następnie dodać 1 szkalnkę przegotowanej wody,rozkruszyć drożdze ,dodać sól i cukier,na końcu ziarna.Wyrobić ciasto.Przelać do 2-óch keksówek i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozgrzać dobrze piekarnik.Piec w temp. 180c 75min

Porady

-zamiast mąki przennej możemy urzyć razowej lub żytniej -chlebek można zamrożić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy