CHŁODNICZEK BURACZKOWY

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam go szczególnie tym osobom co nie lubia liści w zupie.Jest tak pyszny i orzeżwia ,że można go robić nie tylko latem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - buraki czerwone: 4 sztuki
    - jaj: 2 sztuki
    - rzodkiewka: 1 pęczek
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - kefir naturalny: 1 litr
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - barszcz czerwony instant: 1 opakowanie
    - sól,pieprz,cukier: 1 szczypta

Chłodniczek buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane buraki ugotować z 2 łyżkami soku z cytryny i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Dodać do tego barszcz czerwony instanst i ostudzić.
  • 2. Do barszczu wlać kefir i delkatnie wymieszać.
  • 3. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ogórek i rzodkiewkę.Pokroić drobno koper i dodać .Doprawić wszystko solą ,pieprzem i cukrem do smaku.
  • 4. Wstawić do lodówki na około 1 godz.aż się wszystko się przegryzie i schłodzi.
  • chłodniczek buraczkowy 5. Jaja ugotować na twardo,pokroić w ósemki i udekorować chłodniczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy