Chłodniczek wiosenny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiosenny lekki i aromatyczny

  • 30 min

Składniki:

  • garść buraczków z botwinką
    natka pietruszki ok 1 łyżka
    szczypiorek ok 3 łyżki
    koperek ok 1 łyżka
    ocet winny
    800 ml kefiru (2 op)
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka suszonych ogórków kiszonych
    1 ząbek czosnku
    szczypta chili w płatkach
    jajka na twardo

Chłodniczek wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, pokroić , zalać niewielką ilością wody ok 2 cm od dna dodać łyżkę octu winnego. Nastawić na ogień, gotować do miękkości buraczków ok 10 min. Wystudzić (nie odcedzać).Dodać suszone ogórki kiszone, chili,drobniutko posiekany czosnek, posiekać natkę pietruszki, szczypiorek i koperek, wszystko posolić lekko i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Dodać kefir, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, odstawić do schłodzenia. Podawać z jajkiem na twardo i młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy