CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- MIGDAŁOWY

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i prosty do przygotowania. Doskonale smakuje z biszkoptami.

  • 30 min

Składniki:

  • • ½ kg truskawek
    • 250 ml mleka
    • 200 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
    • 10 dag cukru kryształu
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 5 dag obranych i zmielonych migdałów
    • 5 łyżek płatków migdałowych
    • Listki melisy i kilka truskawek do dekoracji

Chłodnik truskawkowo- migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do osączenia, a następnie usuń szypułki. Większe sztuki pokrój na kawałki, zmiksuj na gładką masę.
  • 2. Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Wrzuć zmiksowane truskawki i chwilę razem miksuj, a następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i zmielone migdały.
  • 3. Śmietankę ubij na sztywno. Część odłóż do dekoracji, resztę wlewaj porcjami do mlecznej zupy. Całość zmiksuj i rozlej na talerze. Płatki migdałowe wsyp na patelnię, praż na złoty kolor 2-3 minuty.
  • 4. Zupę udekoruj odłożoną bitą śmietaną, kawałkami truskawek, listkami melisy i uprażonymi płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy