Szybki i prosty do przygotowania. Doskonale smakuje z biszkoptami.
30 min
Składniki:
• ½ kg truskawek
• 250 ml mleka
• 200 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
• 10 dag cukru kryształu
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 5 dag obranych i zmielonych migdałów
• 5 łyżek płatków migdałowych
• Listki melisy i kilka truskawek do dekoracji
Chłodnik truskawkowo- migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do osączenia, a następnie usuń szypułki. Większe sztuki pokrój na kawałki, zmiksuj na gładką masę.
2.Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Wrzuć zmiksowane truskawki i chwilę razem miksuj, a następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i zmielone migdały.
3.Śmietankę ubij na sztywno. Część odłóż do dekoracji, resztę wlewaj porcjami do mlecznej zupy. Całość zmiksuj i rozlej na talerze. Płatki migdałowe wsyp na patelnię, praż na złoty kolor 2-3 minuty.
Komentarze