Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najbardziej kolorowa zupa jaka znam, Pyszna orzeźwiająca idealna na upał. Obowiązkowa w naszym jadłospisie w lecie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - botwinka: 1 pęczek
    - buraki liściaste: 2 sztuki
    - ogórek: 1 sztuka
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - rzodkiewki: 1 pęczek
    - koperek: 1 pęczek
    - maślanka: 0.75 litra
    - pieprz: 1 szczypta
    - bulion warzywny: 1 litr
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - jajka: 3 sztuki

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinke pokrojona razem ze startymi burakami obgotowanc w bulionie z sokiem z cytryny, żeby nie straciła koloru. Dodac pieprz, odstawic do wychłodzenia.
  • 2. Ogórki, rzodkiewki pokroic w drobną kostke, koperek posiekać, dodać do zupy. Zalac maślanką.
  • Chłodnik z botwinki 3. Dodac przeciśniete ząbki czosnku, doprawic do smaku pieprzem, cytryna, ewentualnie kwasem z ogorków kiszonych. Podawac z ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze

Podobne przepisy