Pierwsze bardzo upalne, majowe dni skłoniły mnie do zrobienia chłodnika. To idealna zupa na wiosnę i lato, pyszna, pożywna, bardzo prosta do zrobienia i co w takie dni najważniejsze - chłodna.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
NA ZUPę:
- botwinka: 1 pęczek
- ogórek: 2 sztuki
- rzodkiewka: 1 pęczek
- Jajko: 2 sztuki
- kefir: 500 mililitrów
- koperek: 1 pęczek
- sok z cytryny: 3 łyżeczki
- sól i pieprz: 1 szczypta
Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę umyć i posiekać, buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Zalać około 2 szklankami wody, dodać sok z cytryny i gotować około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2.Gdy przestygnie, wymieszać z kefirem, dodać pokrojone w kostkę ogórek i rzodkiewki, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i dodać połówkę do każdej miseczki. Posypać drobno posiekanym koperkiem.
Komentarze