Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierwsze bardzo upalne, majowe dni skłoniły mnie do zrobienia chłodnika. To idealna zupa na wiosnę i lato, pyszna, pożywna, bardzo prosta do zrobienia i co w takie dni najważniejsze - chłodna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA ZUPę:
    - botwinka: 1 pęczek
    - ogórek: 2 sztuki
    - rzodkiewka: 1 pęczek
    - Jajko: 2 sztuki
    - kefir: 500 mililitrów
    - koperek: 1 pęczek
    - sok z cytryny: 3 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyć i posiekać, buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Zalać około 2 szklankami wody, dodać sok z cytryny i gotować około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Gdy przestygnie, wymieszać z kefirem, dodać pokrojone w kostkę ogórek i rzodkiewki, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i dodać połówkę do każdej miseczki. Posypać drobno posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy