Chłodnik z botwinki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Super pomysł na obiad w upalne dni.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    1 ogórek
    1 pęczek rzodkiewek
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    1 kubek kefiru (400 g)
    1 kubek śmietany 30% (200 g)
    1 płaska łyżka wegety
    3 jajka na twardo
    Sól, pieprz do smaku

Chłodnik z botwinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę drobno pokroić i przełożyć do garnka. Następnie wlać wodę dokładnie do poziomu posiekanej botwinki. Gdy się zagotuje dodać wegetę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Wywar wystudzić i dodać do niego startą rzodkiewkę i pokrojony w kostkę ogórek. Szczypiorek i koperek drobno posiekać i również dodać do chłodnika. Następnie dołożyć kefir i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym i wystudzonym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy