Chłodnik z botwinki z jajkiem

0 (0 ocen)

Idealna zupka na upalne dni.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    2 litry wody
    1 pęczek koperku
    1 ogórek zielony
    4 jajka
    1 szklanka śmietany 18 %
    sól
    pieprz
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Chłodnik z botwinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy.

    Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

    Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem.

    Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy