Chłodnik z czereśni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię zupy owocowe, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa i teraz w sezonie owocowym są u nas obowiązkowo.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:
    2 litry wody
    2 szklanki czereśni
    4 łyżki cukru

    3 łyżki śmietany

    Lane ciasto:
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej

Chłodnik z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi to wrzucamy czereśnie, wsypujemy cukier i gotujemy około 15-20 minut.

    Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby zrobiły się małe kluseczki.

    Zupę zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. W razie potrzeby dodajemy jeszcze cukru i odstawiamy do wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy