Zupa z czereśni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekko pikantna zupa wybornie smakuje na ciepło, a w upalne dni, podana na zimno, orzeźwia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czereśni
    2 łyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego)
    1 gałązka estragonu
    1 papryczka chili
    2 liście kaffiru
    1/4 łyżeczki esencji waniliowej
    1 łyżka grenadyny
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki zimnej wody
    300 g makaronu farfalle

Zupa z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z czereśni 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
    Czereśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, by owoce puściły sok.

    Zalewamy zimną wodą (1,2 l), dodajemy estragon, papryczkę, liście kaffiru, esencję waniliową, grenadynę, cynamon i kardamon. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min.

    W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy cukrem.

    Podajemy z ugotowanym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy