Chłodnik z kalarepki z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nowe spojrzenie mojej Mamy na kalarepę w upalne lato!

  • 40 min

Składniki:

  • Na chłodnik:
    duży kubek jogurtu w typie greckim,
    mały kubek śmietany,
    2 kalarepy,
    2 ogórki,
    2-3 ząbki czosnku,
    koperek,
    sól i pieprz.
    Ziemniaczki:
    młode ziemniaki, mniej więcej równej wielkości (duże przekroić),
    olej i masło do opiekania,
    sól i pieprz,
    czosnek,
    ulubione przyprawy (ja dałam rozmaryn, kminek, tymianek, lubczyk).

Chłodnik z kalarepki z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, nie obierać. Podgotować 20 minut w osolonej wodzie. Następnie na łyżce drewnianej ponacinać (nie do końca) w plasterki, skropić olejem roztopionym z masłem, posolić i upiec na rumiano. Przed końcem zapiekania posypać wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
    W czasie gdy kartofelki się pieką, przygotować chłodnik. Kalarepę i ogórki zetrzeć na grubej tarce. Lekko nasolić, odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, koperkiem.

Porady

Podawać mocno schłodzony z gorącymi ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy