Nowe spojrzenie mojej Mamy na kalarepę w upalne lato!
40 min
Składniki:
Na chłodnik:
duży kubek jogurtu w typie greckim,
mały kubek śmietany,
2 kalarepy,
2 ogórki,
2-3 ząbki czosnku,
koperek,
sól i pieprz.
Ziemniaczki:
młode ziemniaki, mniej więcej równej wielkości (duże przekroić),
olej i masło do opiekania,
sól i pieprz,
czosnek,
ulubione przyprawy (ja dałam rozmaryn, kminek, tymianek, lubczyk).
Chłodnik z kalarepki z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować szczoteczką, nie obierać. Podgotować 20 minut w osolonej wodzie. Następnie na łyżce drewnianej ponacinać (nie do końca) w plasterki, skropić olejem roztopionym z masłem, posolić i upiec na rumiano. Przed końcem zapiekania posypać wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
W czasie gdy kartofelki się pieką, przygotować chłodnik. Kalarepę i ogórki zetrzeć na grubej tarce. Lekko nasolić, odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, koperkiem.
Komentarze