Chłodnik z młodych warzyw

0 (0 ocen)

Doskonała, lekka i aromatyczna zupka na upały :)

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    2 marchewki + 1 pietruszka z nacią
    1 kalarepka
    ok. 3/4 szklanki wyłuskanego zielonego groszku
    300 g fasoli szparagowej mieszanej
    3 łyżki posiekanego koperku
    250 ml. kwaśnej śmietany 12% + 250 ml. maślanki
    sól pieprz do smaku

Chłodnik z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać lub oskrobać, dowolnie pokroić, kapustę poszatkować.
    Gotowe warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą, troszkę posolić i gotować ok. 30 minut.
    Teraz ostudzić, dodać koperek i śmietanę wymieszaną z maślanką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    W upalny dzień podawać w miarę chłodną ale nie z lodówki, ma doskonały smak i fantastyczny aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy