Choco Muffins

0 (0 ocen)

  • 20 min

bardzo dobre z kawałkami czekolady polewą lub cukrem pudrem

  • 20 min

Składniki:

  • 140g masła
    60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
    3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
    szczypta soli
    1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

Choco muffins - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

    2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

    3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

    4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
    Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

    5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
    Podawać przestygnięte.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy