Choinki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe:
Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki. Dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, roztopione masło i sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozwałkowywać i wycinać trójkąty "ze stópką". Trójkąty nacinać poprzecznie - tworząc gałązki. Wystarczą po dwa nacięcia z każdej strony choinki.
Na jednym trójkącie rozsmarować porcję dżemu, przykryć drugim trójkątem i przekręcić gałązkę.
3.Choinki piec w gorącym piekarniku - 180 stopni na złoty kolor.
Upieczone choinki polukrować lub ozdobić cukrowymi pisakami.
Komentarze