Choinki drożdżowe

0 (0 ocen)

Smaczne drożdżowe choinki, idealne do przygotowania na święta.

Składniki:

  • ciasto:
    - 500 g mąki
    - 1 szklanka ciepłego mleka
    - 80 g cukru
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 30 g drożdży
    - 30 g masła (roztopionego)
    - szczypta soli

    dodatkowo:
    - dżem o ulubionym smaku
    - pisaki cukrowe lub lukier

Choinki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe:
    Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki. Dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, roztopione masło i sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozwałkowywać i wycinać trójkąty "ze stópką". Trójkąty nacinać poprzecznie - tworząc gałązki. Wystarczą po dwa nacięcia z każdej strony choinki.
    Na jednym trójkącie rozsmarować porcję dżemu, przykryć drugim trójkątem i przekręcić gałązkę.
  • 3. Choinki piec w gorącym piekarniku - 180 stopni na złoty kolor.
    Upieczone choinki polukrować lub ozdobić cukrowymi pisakami.

Komentarze

Podobne przepisy