Składniki:
150 ml mleka
40 g masła, roztopionego
300 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru (30 g)
8 g cukru wanilinowego
1 białko
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Drożdżowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wymieszać z roztopionym masłem. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), połączyć z resztą składników, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Każde rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami.
3.Przykryć ściereczką i odłożyć do napuszenia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
4.Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, przestudzić.
5.Lukier:
Cukier puder rozcieramy z 1 - 2 łyżkami gorącej wody do gładkości.
Komentarze