Drożdżowe choinki

0 (0 ocen)

:-)

Składniki:

  • Składniki:
    150 ml mleka
    40 g masła, roztopionego
    300 g mąki pszennej
    7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
    2 łyżki cukru (30 g)
    8 g cukru wanilinowego
    1 białko

    Do posmarowania:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 - 2 łyżki gorącej wody

    Do dekoracji:
    perełki cukrowe

Drożdżowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wymieszać z roztopionym masłem. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), połączyć z resztą składników, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Każde rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami.
  • 3. Przykryć ściereczką i odłożyć do napuszenia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • drożdżowe choinki 4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, przestudzić.
  • 5. Lukier:
    Cukier puder rozcieramy z 1 - 2 łyżkami gorącej wody do gładkości.
  • 6. Polukrowane choinki ozdobić posypką cukrową.

Komentarze

Podobne przepisy