Chorizo w sosie winnym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chorizo w sosie winnym to danie idealne na imprezę. Nadaje się do wyjadania prosto z patelni i maczania kawałków bagietki w sosie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pętko chorizo
    250 ml białego wina (półwytrawne/wytrawne)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego oregano
    sól
    pieprz
    bagietka
    garść posiekanej zieleniny

Chorizo w sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaskę kroimy w plasterki. Rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy mięso. Smażymy do wytopienia tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy winem. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dusimy przez około 10 minut na dużym ogniu, do momentu aż alkohol wyparuje. Posypujemy zieleniną. Jemy prosto z patelni, dzieląc się z najbliższymi i maczając w sosie kawałki bagietki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy